NaslovnaDogađajiIDPI promovira načela federalizma na regionalnoj razini

IDPI promovira načela federalizma na regionalnoj razini

U organizaciji Atlantskog vijeća Hrvatske i bavarske zaklade Hanns Seidel jučer u Zagrebu održan je okrugli stol na temu „Bilateralni odnosi Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe“.

Pored predsjednika Atlantskog vijeća Hrvatske prof. dr. Radovana Vukadinovića i direktora za jugoistočnu Europu zaklade Hanns Seidel dr. Klausa Fiesingera, u radu okruglog stola su kao izlagači sudjelovali stručnjaci za međunarodne odnose i političke procese u jugoistočnoj Europi.

Uz moderaciju prof. dr. Lidije Čehulić Vukadinović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i dr. Borisa Vucelića iz Atlantskog vijeća Hrvatske, izlagači su upoznali grupu od nekoliko desetaka studenata, novinara i aktivista s bilateralnim odnosima Hrvatske sa skoro svim zemljama jugoistočne Europe u aktualnom trenutku, obilježenom naglim intenziviranjem političkih i sigurnosnih kriza u Europi i njezinom okruženju.

Voditeljica Službe za susjedne zemlje i zemlje jugoistočne Europe Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Alenka Hudek predstavila je hrvatske vanjskopolitičke prioritete i njihov odraz na bilateralne odnose sa zemljama jugoistočne Europe. Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara Milan Sitarski iznio je pregled i kronologiju kroničnih sustavnih institucionalnih problema koji onemogućavaju jednakopravnost konstitutivnih naroda u BiH, stabilizaciju države i ubrzavanje njezinog euroatlantskog puta.

Predstavio je detaljan popis zlouporaba institucionalnog okvira i kršenja temeljnih načela Ustava BiH, te se snažno založio za aktivnije sudjelovanje Hrvatske na prekidu takvih praksi. Iskoristio je ovu prigodu za punu afirmaciju federalističkih i konsocijacijskih principa kao temelja nužnog preustroja BiH, te pozdravio prve korake nove Vlade RH kao do sad najkonkretnije u tom smjeru.

Unatoč dosadašnjoj slaboj zastupljenosti tih principa u javnom prostoru te u akademskoj zajednici Hrvatske, njihova promocija naišla je tijekom rasprave na izrazito povoljan prijem i komentare publike i organizatora okruglog stola.

Bilateralne odnose Hrvatske sa Srbijom predstavio je politički analitičar dr. Dušan Janjić, s Crnom Gorom prof. dr. Dragan K. Vukčević, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, s Kosovom g-đa Ermina Lekaj, zastupnica u Hrvatskom saboru, te s Makedonijom prof. dr. Marina Mitrevska s Univerziteta sv. Kiril i Metodij u Skopju.

Milan Sitarski
Milan Sitarski
(Beograd, 1971.). Neovisni je predavač i analitičar. Diplomirao je povijest na Univerzitetu u Beogradu. Certificirani je trener za pisanje prijedloga politika (Policy Papers) s 29 treninga i konsultacijskih procesa održanih diljem Jugoistočne Europe. Bio je koordinator Centra za istraživanja religije Beogradske otvorene škole od 2004. do 2011. Živi u Mostaru od 2012.
UREDNIČKA PREPORUKA
ZADNJE OBJAVLJENO