NaslovnaDokumentiIzvješće Europske komisije o napretku BiH

Izvješće Europske komisije o napretku BiH

Izvješće o napretku BiH – dokument Europske komisije usvojen 8. 10. 2014. godine, preuzet sa stranice Direkcije za europske integracije

[spacer style=”1″ icon=”none”]

Izvješće o napretku je dokument kojim Europska komisija pruža informacije o napretku koji je određena država kandidatkinja i potencijalna kandidatkinja za članstvo postigla u ispunjavanju uvjeta i ciljeva koje je postavila Europska unija, kao i sažetak operativnih mjera koje je potrebno poduzeti na osnovi utvrđenih planova djelovanja.

Izvješće je uobičajeno strukturirano prema kriterijima iz Kopenhagena (1993.), pri čemu se posebna pažnja posvećuje ocjenjivanju napretka države u usklađivanju domaćeg zakonodavstva s EU acquis-em. Napredak države mjeri se na temelju donesenih odluka, usvojenih zakona i provedenih mjera. Ovakav pristup osigurava jednak tretman u svim izvješćima i omogućava objektivnu procjenu.

Izvješće o napretku temelji se na dostavljenim podacima dotične države kandidatkinje/potencijalne kandidatkinje, država članica Unije, izvješća Europskoga parlamenta, te podataka koje dostavljaju međunarodne i nevladine organizacije. Europska komisija svake godine objavljuje izvješće o napretku, a dostavlja ga Vijeću EU i Europskom parlamentu te dotičnoj zemlji. Za Bosnu i Hercegovinu prvo izvješće o napretku objavljen je 2005. godine, a prethodili su mu godišnja izvješća o procesu stabilizacije i pridruživanja (od 2002. do 2004.) te izvješća o ispunjavanju uvjeta (od 1997. do 2000.).

Izvor: Direkcija za europske integracije

IDPI / Uredništvo
IDPI / Uredništvo
Sve izvorne objave mogu se prenositi djelomično ili u cijelosti uz obavezno navođenje izvora. Navođenje izvora može biti u punom nazivu: Institut za društveno-politička istraživanja (www.idpi.ba); ili kratkom: IDPI (www.idpi.ba).
UREDNIČKA PREPORUKA
ZADNJE OBJAVLJENO