NaslovnaDokumentiPrincipi usuglašeni u Bruxellesu

Principi usuglašeni u Bruxellesu

Tijekom sastanka u Bruxellesu, 1. listopada 2013. godine, sedam lidera vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini:

G. Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS)

G. Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH)

G. Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)

G. Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH)

G. Martin Raguž, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990)

G. Mirsad Džonlagić, potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH)

G. Bakir Izetbegović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA)

Suglasni su da učine napredak u provođenju presude “Sejdić-Finci” Europskog suda za ljudska prava uz puno poštovanje sljedećih principa:

  1. Puno prihvaćanje neophodnosti hitnog provođenja presude pružanjem svakome građaninu BiH prava kandidiranja na izborima za Predsjedništvo BiH i Dom naroda.
  2. Predsjedništvo BiH trebaju činiti tri izravno izabrana člana.
  3. Dva će člana biti izravno izabrana s teritorija Federacije (FBiH) po modelu koji će biti dogovoren, a jedan će biti izravno izabran s teritorija Republike Srpske (RS). FBiH i RS čine po jednu izbornu jedinicu.
  4. Građani BiH upisani u birački popis u Brčko Distriktu imati će pravo glasati za člana Predsjedništva BiH ili u RS ili u FBiH, u skladu s primjenjivim zakonodavstvom.
  5. Do 10. listopada dogovorit će se izborni modaliteti u kojima će se voditi računa o legitimnoj zabrinutosti konstitutivnih naroda i “Ostalih”, ispunjavajući međunarodne standarde. Metoda izbora dva člana Predsjedništva iz FBiH treba kroz ustavne amandmane, uvažavajući presudu Suda u Strasbourgu, spriječiti nametanje rezultata izbora bilo kojem od konstitutivnih naroda ili “Ostalima”.
  6. Strane potpisnice suglasne su ugovoriti modalitete za uspostavu učinkovitog mehanizma koordinacije u vezi s pitanjima EU uz poštivanje principa uključenosti utemeljene na nadležnostima, zaštićenog ustavima u BiH, koji će biti prezentiran 10. listopada.
  7. Treći sastanak u okviru dijaloga na visokoj razini o pristupnom procesu bit će završen 10. listopada u Bruxellesu, pod predsjedanjem povjerenika Stefana Fülea.

[spacer style=”1″ icon=”none”]

Izvor: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-840_en.htm

[spacer style=”1″ icon=”none”]

IDPI / Uredništvo
IDPI / Uredništvo
Sve izvorne objave mogu se prenositi djelomično ili u cijelosti uz obavezno navođenje izvora. Navođenje izvora može biti u punom nazivu: Institut za društveno-politička istraživanja (www.idpi.ba); ili kratkom: IDPI (www.idpi.ba).
UREDNIČKA PREPORUKA
ZADNJE OBJAVLJENO