NaslovnaDogađajiTribina „Novi politički odnos EU prema BiH“

Tribina „Novi politički odnos EU prema BiH“

Na tribini „Novi politički odnos EU prema BiH“ koju su organizirali Zavičajni klub hercegovačkih studenata i udruga građana „Istina“ u Zagrebu 20. ožujka 2014. godine, sudionici su se složili da po pitanju ostvarenja ravnopravnosti Hrvata kao jednog od triju bosanskohercegovačkih konstitutivnih naroda, ni pitanje trećeg entiteta ne smije biti tabu tema.

Sociolog iz Hercegovine Ivan Vukoja je naglasio da Rezolucija o Bosni i Hercegovini koju je u veljači izglasao Europski parlament ima epohalni značaj, jer se njome traže ustavne i institucionalne promjene kako bi ta zemlja postala funkcionalna i jamčila ravnopravnost konstitutivnih naroda. Vukoja je preporučio odgovor na razmišljanje o trećem entitetu kao o isključivo hrvatskoj cjelini putem nazivanja tog entiteta institucionalnom federalnom jedinicom s Hrvatima kao većinom.

Eurozastupnik HDZ-a Davor Stier je rekao kako je za rješavanje pitanja ravnopravnosti hrvatskoga naroda u BiH nužno budućnost te zemlje Europi predstavljati u konceptima koje Zapad može prihvatiti, što je izrazio parolom: “Ne nacionalizmu, da federalizmu”.

SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula je naglasio da je razgovor o trećem entitetu legitiman, jer je hrvatsko pitanje u BiH još otvoreno, ali da Hrvati moraju paziti da ga sami ne zatvore ponavljanjem pogrešaka iz prošlosti ili inzistiranjem na onome što u ovome trenutku ne mogu dobiti. On treći entitet ne smatra rješenjem i nudi vlastito, koje bi se sastojalo u kantoniziranju cijele BiH, racionalno izvedenom i bez bujanja birokracije.

Milan Sitarski
Milan Sitarski
(Beograd, 1971.). Neovisni je predavač i analitičar. Diplomirao je povijest na Univerzitetu u Beogradu. Certificirani je trener za pisanje prijedloga politika (Policy Papers) s 29 treninga i konsultacijskih procesa održanih diljem Jugoistočne Europe. Bio je koordinator Centra za istraživanja religije Beogradske otvorene škole od 2004. do 2011. Živi u Mostaru od 2012.
UREDNIČKA PREPORUKA
ZADNJE OBJAVLJENO