NaslovnaIDPI u medijimaNjemačko-britansku inicijativu treba shvatiti krajnje ozbiljno

Njemačko-britansku inicijativu treba shvatiti krajnje ozbiljno

hammond-steinmeierInicijativa ministara vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije, Franka-Waltera Steinmeiera i Philipa Hammonda, o intenziviranju reformi koje će ubrzati put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji ne znači da će Europska unija spustiti ljestvicu i sniziti kriterije kada je u pitanju pristup Bosne i Hercegovine, niti će provedba odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“ biti gurnuta pod tepih, kao što na prvi pogled izgleda.

Bez obzira na kompliciranost Bosne i Hercegovine, Europska unija ima stroge standarde i odstupanje od njih bilo bi nepošteno prema državama koje su u zadnja dva vala pristupanja ispunile sve uvjete koje je pred njih postavila EU, kao i prema kandidatkinjama koje se uspješno bore s vlastitim, nimalo lakšim, problemima (poput Srbije i Kosova). To bi bilo krajnje neprincipijelno i nema sumnje da će na takvo nešto pristati ijedna članica EU.

Uz to, Europska unija izgubila bi dobar dio svoje vjerodostojnosti i derogirala svoje institucije ako bi sada odustala od implementacije presude „Sejdić-Finci“, a poznato je da je čitavo vrijeme inzistirala upravo na tome. Kako bi EU mogao argumentirano objasniti da je, primjerice bivši povjernik za proširenje Štefan Füle naporno radio s liderima vodećih bh. stranaka na iznalaženju rješenja za provedbu presude, postavljao uvjete, ljutio se na njih i prijetio, a da je to najednom postalo nevažno?!

Osobni angažman dvojice ministara vanjskih poslova predstavlja, zapravo, prebacivanje bosanskohercegovačkoga problema na višu razinu jer se unutar institucija EU shvatilo da europski povjerenici, koje se u Bosni i Hercegovini uglavnom doživljava kao dnevne operativce, nemaju dovoljno snage da proces privedu kraju. Ovo, naravno, ne smanjuje trud Europske komisije i drugih EU predstavnika jer su učinili dosta na tome planu, ali nedostatno.

Ovakvo intenzivnije zauzimanje vlada zemalja članica EU, konkretno Njemačke i Velike Britanije, na tragu je stava bivše izvjestiteljice Europskog parlamenta za BiH Doris Pack, koja je, proljetos, netom nakon prosvjeda, kazala – i u jednom od svojih zadnjih izvješća zatražila – da se europske vlade trebaju jače angažirati po pitanju rješavanja zamršenih odnosa u BiH i da nema posebnog kandidatskog statusa za BiH.

Jedna poruka snažnije se tretira kada ju izgovore ministri vanjskih poslova vodećih europskih država nego u slučaju kada ju izgovore povjerenici EU.

Dakle, ova inicijativa nije nešto što je ad hoc uobličeno već je plod višemjesečnog procesa koji započeo propašću sporazuma iz Bruxellesa od 1. listopada prošle godine, odnosno šest principa usuglašenih između lidera sedam stranaka o provedbi presude „Sejdić-Finci“, kada se uočilo da Europska komisija nema mehanizme za ubrzanje reformi. Nadalje, nemiri u veljači učvrstili su stav Europske unije o potrebi snažnijeg angažmana u Bosni i Hercegovini na način da se u rješavanje političkih, ekonomskih i pravnih problema uključe najjače države EU (jer im u tom trenutku pored Ukrajine nije odgovaralo eskaliranje još jednoga problema na obodu EU).To je tijekom zadnjih nekoliko mjeseci bilo i najavljivano, a čekalo se samo na izbore (i u EU i u BiH) kako bi se ova inicijativa obznanila, i treba je shvatiti krajnje ozbiljno jer dolazi od strane dviju globalnih sila (kojima su se pridružile i Sjedinjene Američke Države).

Nadati je se kako će biti uzet u obzir još jedan stav Doris Pack, a to je da je posebnost Bosne i Hercegovine njena tri naroda te da je ključ uspjeha u njihovoj jednakopravnosti.

 

UREDNIČKA PREPORUKA
ZADNJE OBJAVLJENO