NaslovnaDogađajiMilović na predavanju IES: Odnosi Srba i Hrvata u BiH su dobri...

Milović na predavanju IES: Odnosi Srba i Hrvata u BiH su dobri jer su lideri smogli snage ostaviti prošlost “iza sebe”

Iako je srpska politika vrlo brzo pokazala da vodi autentičnu politiku, kod Hrvata se simboličko „otcjepljenje“ dogodilo tek 2005. kada je vladajuća hrvatska politička stranka u biH odbila diktat iz Zagreba i samostalno izabrala svog predsjednika. Milović je u izlaganju pred beogradskom publikom kronološki naveo najznačajnija ratna zbivanja između ova dva naroda 1991. – 1993. kada dolazi do neformalnog primirja i kada se u nekim područjima razvija konkretnija gospodarska suradnja. Zatišje među odnosima prestaje 1994. godine potpisivanjem Washingtonskog sporazuma Hrvata s Bošnjacima i promjenom aktera na političkoj sceni.

Političko približavanje ova dva naroda ponovo počinje 2010. kada je postalo jasno da Bošnjaci na Srbe i Hrvate ne gledaju kao na ravnopravne narode nego kao na neprijatelje kojima se mora oduzeti pravo samostalnog političkog odlučivanja. Godine 2010. dolazi i do formalnog saveza najjačih srpskih i hrvatskih stranaka u BiH koji traje do danas. Iako je savez u osnovi naslonjen na osobne odnose dvojice lidera, Dragana Čovića i Milorada Dodika, on se u sedam godina aktivnog postojanja prenio i na šire slojeve stanovništva uvjetujući relaksaciju međuetničkih odnosa u skoro svim sferama života.

Preduvjet za takav proces jeste prešutni sporazum da dvije strane ne otvaraju pitanja iz ratnog perioda. To je ujedno i uzrok nemogućnosti postizanja konsenzusa oko bilo kojeg pitanja sa bošnjačkom stranom, s obzirom da bošnjački lideri i javnost ima potrebu uvijek iznova inzistirati na otvaranju ratnih pitanja oko kojih nema i ne može biti suglasja.

Miloviću su se nakon predavanja prisutni obraćali s različitim pitanjima vezanima za ulogu katoličke crkve i međunardone zajednice. Ulogu prvih Milović je minimalizirao dok je ulogu međunarodne zajednice ocijenio generalno negativnom.

Nakon predavanja u Beogradu, Tvrtko Milović održao je predavanje na istu temu i u Novom Sadu.

Beogradski mediji temi odnosa Srba i Hrvata u BiH, kao i generalno pitanju položaja Hrvata u BiH dali su izuzetnu pažnju. Tako je Milović gostovao kod Milomira Marića na Happy TV 50 minuta, u emisiji „Oko“ RTS-a 10 minuta, te dao intervjue za portal „Sputnjik“ i dnevni list Politika.

Video snimak predavanja možete pogledati ovdje >>>

 

Dnevnik.ba, 9. 11. 2017.

IDPI / Uredništvo
IDPI / Uredništvo
Sve izvorne objave mogu se prenositi djelomično ili u cijelosti uz obavezno navođenje izvora. Navođenje izvora može biti u punom nazivu: Institut za društveno-politička istraživanja (www.idpi.ba); ili kratkom: IDPI (www.idpi.ba).
UREDNIČKA PREPORUKA
ZADNJE OBJAVLJENO