NaslovnaDogađajiRezolucija o BiH prekretnica je u odnosima međunarodne zajednice prema BiH

Rezolucija o BiH prekretnica je u odnosima međunarodne zajednice prema BiH

„Rezolucija o BiH, koju je u veljači usvojio Europski parlament, prekretnica je u odnosima međunarodne zajednice prema BiH jer se po prvi put u nekom službenom međunarodnom dokumentu kaže kako su unitarističke snage blokirale europski put BiH. Do sada se govorilo kako je separatizam opasan za BiH, ali nigdje se nije spominjalo da postoji i drugi ekstrem, a to je unitaristička i centralistička politika koja koči europsku perspektivu BiH i njezin gospodarski te društveni razvoj“, riječi su zastupnika u Europskom parlamentu Davora Ive Stiera.

Europarlamentarac Stier kazao je to na tribini koju su u Mostaru, u petak, 28. 3. 2014., na temu „Novi politički odnos EU prema BiH i ustavni položaj Hrvata“ organizirali Hrvatska kulturna zajednica Troplet i Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI). Pored Stiera, na tribini su govorili profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić i član stručnog tima IDPI-ja Ivan Vukoja dok je moderator bio predsjednik Tropleta Miroslav Nikolić.

[ot-caption title=”Tribina je bila iznimno posjećena” url=”http://localhost/idpi/wp-content/uploads/2014/03/Tribina_2.jpg”]

Stier je iznio i ocjenu kako „sarajevski centralizam za BiH nije ništa bolji od beogradskog centralizma za bivšu Jugoslaviju“. Govoreći o novom pristupu EU prema BiH napomenuo je kako novi pristup EU traži i novi pristup hrvatske politike prema BiH, a odnosi se na to da se unutar Hrvatske stvori zajedništvo oko politike prema BiH i položaja hrvatskog naroda u BiH.

„Hrvatska je 90-ih ostvarila svoj san da bude svoj na svome, ali neće moći disati punim plućima ako i Hrvati u BiH ne budu svoji na svome“, poručio je Stier te zaključio kako je Rezolucija Europskog parlamenta o izvješću o napretku BiH za 2013. uspjeh za “sve dobre ljude u ovoj zemlji i pokazuje BiH put kako doći do Europske unije“.

Ivan Vukoja je Rezoluciju Europskog parlamenta nazvao epohalnom „jer su se počele uvažati političke i društvene činjenice u BiH“.

„Međunarodna se zajednica, nakon više od dvadeset godina, opet okrenula konceptu neutralnog posrednika u BiH koji želi izbalansirati odnose sva tri konstitutivna naroda. To je za mene epohalan trenutak jer se međunarodna zajednica vraća onom prvotnom referendumskom konceptu po pitanju unutarnjeg odnosa prema BiH, a to je da se traži pravedno rješenje za sve konstitutivne narode u BiH i da svi budu jednakopravni“, kazao je Vukoja.

Mile Lasić istaknuo je kako je federalizacija jedno od najdemokratskijih rješenja za upravljanje te da se bez konsocijacije ne može izaći iz nestabilnog i podijeljenog društva.

„Ako kod nas kažete da ste za konsocijaciju, niste dobro prošli“, kazao je Lasić, poručivši kako bez brzog dogovora političkih lidera u BiH nije moguće napraviti korak dalje.

Kompletnu snimku tribine možete pogledati ovdje:

[spacer style=”1″ icon=”none”]
[double_paragraph][block]Fotografije: www.bljesak.info[/block][block] Snimka: www.habena.ba [/block] [/double_paragraph]

IDPI / Uredništvo
IDPI / Uredništvo
Sve izvorne objave mogu se prenositi djelomično ili u cijelosti uz obavezno navođenje izvora. Navođenje izvora može biti u punom nazivu: Institut za društveno-politička istraživanja (www.idpi.ba); ili kratkom: IDPI (www.idpi.ba).
UREDNIČKA PREPORUKA
ZADNJE OBJAVLJENO